ΠΑΜE-//-Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-//-ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας, παράρτημα
ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής-//-Συνδικάτο ΟΤΑ, παράρτημα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών-//-Π.Α.Σ.ΕΒΕ
Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας, επιτροπή Β.Π.

Συμβολική κατάληψη των εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους από την Λαϊκή Επιτροπή

Μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική!

ΠΑΜΕ Συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ στην Πατησίων

Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη φτωχομεσαία αγροτιά (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Ταξική επιλογή

«Ταξικά μεροληπτική» υπέρ των αδυνάτων χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση που προωθεί στο Ασφαλιστικό και είναι πραγματικά να γελάνε και οι πέτρες.

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ 5 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Άλλο ένα από τα επαχθή χαράτσια που πρέπει να καταργήσουμε στην πράξη είναι και τα 5€ για εξέταστρο από τα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι να το καταφέρουμε μάθετε ποιοί δεν πληρώνουν τα 5€ στα νοσοκομεία.

Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο στις 25 Ιουλίου 2011 το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ξανά οδηγίες σχετικά με την αμοιβή/εξέταστρο (5€) στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ακολουθεί το κείμενο της εγκυκλίου:
Aθήνα 25/7/2011
ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αριθ. Πρωτ. Υ4α/οικ 84590
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ
ΠΡΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΥΠΕ
Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας αναφορικά με την καταβολή του εξέταστρου (5€) από τους προσερχομένους στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και μετά τη διαπίστωση ότι δεν τηρούνται η αριθμ.Υ4α/οικ.165114/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2080/Β/2010) «Καθορισμός αμοιβής εξέταστρων των προσερχόμενων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και στα Κέντρα Υγείας» και οι σχετικές εγκύκλιοι (Υ4α/οικ.1329/4-1-2011 και Υ4α/οικ.4456/14-1-2011) που έχουν εκδοθεί, σας εφιστούμε την προσοχή και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των παρακάτω:
Όλοι οι προσερχόμενοι για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ καταβάλλουν 5 € ως αμοιβή εξέταστρου. Η καταβολή του εξέταστρου είναι εφάπαξ και δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς. Σε περίπτωση που ο ασθενής παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ημέρας δεν θα καταβάλλει εκ νέου την αμοιβή εξέταστρου.
Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται ρητώς και μόνο οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών:
  1. Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά.
  2. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
  3. Οι πολιτικές πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.
  4. Οι χρόνιοι πάσχοντες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, Α.Μ.Ε.Α., μεσογειακή αναιμία, αιμορροφυλία, AIDS, τυφλοί, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.) εξαιρούνται της καταβολής του εξέταστρου μόνο στα Νοσοκομεία στα οποία παρακολουθούνται.
  5. Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.
Για το στρατιωτικό προσωπικό ειδικότερα, είναι σε εφαρμογή η αριθμ.πρωτ. Υ4α/31832/12-5-2011 εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία το στρατιωτικό προσωπικό δεν καταβάλει το εξέταστρο εφόσον προσέρχεται σε Νοσοκομεία της περιφέρειας (εκτός Αθήνας και Θεσ/κης) και στην περίπτωση που στα εν λόγω Νοσοκομεία έχουν τοποθετηθεί ή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στρατιωτικοί ιατροί αλλά και οπλίτες
ιατροί.
Τέλος τονίζουμε ότι η καταβολή του εξέταστρου οφείλει να γίνεται κατά την πρωϊνή και απογευματινή βάρδια των εργάσιμων ημερών των Νοσοκομείων, όπως και καθόλο το 24ωρο στην εφημερία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αριθμ.πρωτ. οικ.51331/9-5-2011 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Υγείας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ