ΠΑΜE-//-Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-//-ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας, παράρτημα
ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής-//-Συνδικάτο ΟΤΑ, παράρτημα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών-//-Π.Α.Σ.ΕΒΕ
Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας, επιτροπή Β.Π.

Συμβολική κατάληψη των εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους από την Λαϊκή Επιτροπή

Μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική!

ΠΑΜΕ Συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ στην Πατησίων

Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη φτωχομεσαία αγροτιά (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Ταξική επιλογή

«Ταξικά μεροληπτική» υπέρ των αδυνάτων χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση που προωθεί στο Ασφαλιστικό και είναι πραγματικά να γελάνε και οι πέτρες.

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ: Εμπαιγμός καθ' υποβολή των τραπεζών


 Δευ, 19/11/2012
Μόνο όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι ο μισθός τους έχει υποστεί μείωση 35% από τον Γενάρη του 2010, μπορούν να ελπίζουν σε κάποια ρύθμιση του χρέους τους προς τις τράπεζες και πάντα, βεβαίως, προς όφελος των τραπεζών. Αυτός είναι ο πυρήνας των ρυθμίσεων που προωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τελούν, όμως και αυτές υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Προπαγανδιστικά η κυβέρνηση προβάλει το θέμα ως εξής:  Μέχρι 4 χρόνια, περίοδο χάριτος, επιτόκιο 1,5% και μηνιαία δόση κάτω από 200 ευρώ.
Η ρύθμιση θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκια), το οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα πρέπει να είναι έως 25.000 ευρώ και να έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τουλάχιστον κατά 35%. Κατά την περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους του δανείου με όριο το 30% του εισοδήματός του. Σε περίπτωση που η δόση υπερβαίνει το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλότερη. Στη ρύθμιση εντάσσεται η πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους τις 200.000 ευρώ.
Στην προωθούμενη ρύθμιση εντάσσονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι, ενώ οι άνεργοι κατά την περίοδο χάριτος δεν θα καταβάλλουν δόση.
Η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει την επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013. Παράλληλα σχεδιάζεται η τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη του 51% των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι του 100% αυτών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα. Επιπλέον, την ημέρα που θα καθορίζεται η δικάσιμος, ο δανειολήπτης θα ξεκινά να καταβάλλει ελάχιστο ποσό το οποίο θα είναι στο 10% της προηγούμενης δόσης που είχε ορισθεί από την τράπεζα, με ελάχιστη δόση τα 40 ευρώ το μήνα και το ποσό θα μετρά για το κεφάλαιο. Παράλληλα καταργείται ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ με τη μορφή που ισχύει σήμερα.
Στο πρώτο άκουσμα των παραπάνω όρων, κάποιοι ενδεχόμενα να εντοπίσουν θετικά στοιχεία, ωστόσο υπάρχουν δύο λεπτομέρειες: 
 Η πρώτη είναι, ότι όσο διάστημα κρατήσει η περίοδος χάριτος, θα υπάρξει αντίστοιχος χρόνος επιμήκυνσης της περιόδου εξόφλησης του δανείου και άρα ο ενδιαφερόμενος τελικά θα πληρώσει προς την τράπεζα μεγαλύτερα ποσά από αυτά που χρωστάει σήμερα.
 Η δεύτερη και ακόμα πιο σημαντική είναι ότι δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που έχουν χρεοκοπήσει εξαιτίας της κρίσης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας, απλά δεν είναι σε θέση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κανένα απολύτως πρόγραμμα ...διευθέτησης των τοκοχρεολυτικών τους δόσεων προς τις τράπεζες.
 Στην πραγματικότητα, κάθε προσπάθεια που υποτίθεται ότι γίνεται στο όνομα της διευκόλυνσης των δανειοληπτών, είναι περισσότερο ρυθμίσεις εξασφάλισης των τραπεζών, αφού σε αντίθετη περίπτωση , δηλαδή, αν δεν υπήρχαν αυτού του είδους οι ρυθμίσεις, ώστε να συνεχίζεται η πληρωμή, έστω χαμηλόποσων δόσεων, το πιο πιθανό θα ήταν να χάσουν πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια.