ΠΑΜE-//-Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-//-ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας, παράρτημα
ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής-//-Συνδικάτο ΟΤΑ, παράρτημα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών-//-Π.Α.Σ.ΕΒΕ
Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας, επιτροπή Β.Π.

Συμβολική κατάληψη των εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους από την Λαϊκή Επιτροπή

Μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική!

ΠΑΜΕ Συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ στην Πατησίων

Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη φτωχομεσαία αγροτιά (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Ταξική επιλογή

«Ταξικά μεροληπτική» υπέρ των αδυνάτων χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση που προωθεί στο Ασφαλιστικό και είναι πραγματικά να γελάνε και οι πέτρες.

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

ΕΕ: Αναζητείται συμβιβασμός για τις τράπεζες


Δευ, 15/04/2013
Οι τράπεζες και οι μελλοντικοί όροι για τη διάσωσή τους παραμένουν στην πρώτη γραμμή των αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μετά και τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, από το 2015 και μετά, στη διάσωση των τραπεζών θα συμμετέχουν κατά σειρά πρώτα οι μέτοχοι, ύστερα οι επενδυτές και έπειτα οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα χρησιμεύει μόνο ως ύστατη λύση.
«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες» είπε ο Μ. Μπαρνιέ και διευκρίνισε ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του στο πλαίσιο τουEcofin στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο.
Είναι φανερή η αγωνία της ΕΕ να περιορίσει τη διασπορά του κόστους που συνεπάγεται η διάσωση μιας υπερχρεωμένης τράπεζας, καθώς υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια πολλοί τραπεζικοί όμιλοι θα βρεθούν σε δεινή θέση και είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουν. Με τον τρόπο που επιλέγεται δίνεται μια επιπλέον ώθηση για συγκεντροποίηση στον κλάδο των τραπεζών, αφού είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν χωρίς στήριξη από τον EMΣ και είτε θα συγχωνευτούν με άλλα, είτε θα εξαγοραστούν.
Στο θέμα με τις τράπεζες παρενέβη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε,λέγοντας ότι μια τράπεζα που χρειάζεται κεφάλαια πρέπει πρώτα να ενισχυθεί από τη χώρα προέλευσής της πριν απευθυνθεί στον EMΣ και πως οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις που συζητιούνται, προβλέπουν τη δημιουργία κοινού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προανήγγειλε αλλαγή στις συνθήκες της ΕΕ προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει η Γερμανία και να προχωρήσει η τραπεζική ένωση. «Οι Γερμανοί έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν τη δημιουργία του μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών χωρίς μία αλλαγή της συνθήκης», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Εάν οι Γερμανοί έχουν σταθερή θέση γι' αυτό, και τους έχω μάθει πολύ καλά έως τώρα, τότε αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Θα πρέπει να εξετάσουμε μία μικρή αλλαγή της συνθήκης».
Πίεση σε Αυστρία - Λουξεμβούργο
Η πίεση που ασκείται για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οδήγησαν την Αυστρία να υποχωρήσει στο θέμα του τραπεζικού απορρήτου και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αυτό να διατηρηθεί μόνο για τους Αυστριακούς υπηκόους, ενώ στο μέλλον η Βιέννη θα συμμετάσχει στην ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά λογαριασμούς ξένων υπηκόων.
Στραγγαλίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Σε μια συναφή εξέλιξη, που αφορά και την Ελλάδα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε πως θα ζητήσει έρευνα από τις βασικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Η αξιολόγηση θα γίνει σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα προσκληθούν για το σκοπό αυτό και σκοπό έχει να διαπιστωθεί «εάν το υπάρχον πλαίσιο και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους είναι αποτελεσματικές». Τα όσα αναφέρει στο σχετικό έγγραφο η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά για τις προθέσεις κυβέρνησης - ΕΕ να άρουν και τις ελάχιστες υποτυπώδεις προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα μια μικρή μερίδα υπερχρεωμένων δανειοληπτών, κυρίως αυτών που έχουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
Η ΤτΕ ενημερώνει τη Βουλή ότι «στη βάση διεθνώς και ευρέως αποδεκτών πρακτικών θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο που αφορά σε μέτρα διευκόλυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς επίσης και το πλαίσιο εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.
Η επανεξέταση και αναθεώρηση του πλαισίου θα πραγματοποιηθούν στην κατεύθυνση της διατήρησης της τραπεζικής φερεγγυότητας και της πιστωτικής πειθαρχίας, θα αποφεύγει τη χρήση δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των ιδιωτών δανειοληπτών και οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα περιορίζονται σε όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».