ΠΑΜE-//-Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-//-ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας, παράρτημα
ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής-//-Συνδικάτο ΟΤΑ, παράρτημα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών-//-Π.Α.Σ.ΕΒΕ
Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας, επιτροπή Β.Π.

Συμβολική κατάληψη των εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους από την Λαϊκή Επιτροπή

Μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική!

ΠΑΜΕ Συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ στην Πατησίων

Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη φτωχομεσαία αγροτιά (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Ταξική επιλογή

«Ταξικά μεροληπτική» υπέρ των αδυνάτων χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση που προωθεί στο Ασφαλιστικό και είναι πραγματικά να γελάνε και οι πέτρες.

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Συγκυβέρνηση για ληξιπρόθεσμες «οφειλές»: Πιάνουν από το λαιμό τα λαϊκά νοικοκυριά


Συγκυβέρνηση για ληξιπρόθεσμες «οφειλές»: Πιάνουν από το λαιμό τα λαϊκά νοικοκυριά.Στην ενεργοποίηση της ρύθμισης-δόκανο για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών, που συνεχίζουν να στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας, ποντάρει η συγκυβέρνηση, προκείμενου να πετύχει τους στόχους για το μάζεμα των προβλεπόμενων φορολογικών εσόδων. Τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε και με την νέα ρύθμιση, θα βρεθούν αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τις 2 υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών :
 • Προβλέπονται δύο ρυθμίσεις. Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012. Η εξόφληση μπορεί να γίνει μέχρι σε 48 μηνιάτικες δόσεις.
 • Μια πάγια ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα που βεβαιώνονται στο εξής, από την 1η Γενάρη 2013 και στη συνέχεια με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης μέχρι 12 μηνιάτικες δόσεις.
 • Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, εμφανιζόμενοι οφειλέτες με μεγάλη οικονομική αδυναμία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 48 δόσεις.
Οφειλές μέχρι 31.12.2012
Η ρύθμιση περιλαμβάνει υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής για τμήμα των οφειλών. Δυνατότητα υπαγωγής έχουν και οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρήσει τους όρους. Εξαιρούνται όσοι έχουν με «υπαιτιότητά» τους απολέσει τις προηγούμενες ρυθμίσεις, επίσης όσοι έχουν καταδικαστεί ή τους έχει ασκηθεί δίωξη για φοροδιαφυγή.
Ειδικότερα :
 • Τα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 για να παραμείνουν στη ρύθμιση δεν πρέπει να χρωστούν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέοςπου βεβαιώνεται από την 1η Γενάρη 2013. Αν δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα μια οποιαδήποτε νέα τρέχουσα οφειλή θα βγαίνουν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιότερης κοπής χαράτσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με αυτό το πλαίσιο έξω από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» θα πεταχτούν τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα νέας κοπής χαράτσια του 2013, όπως για παράδειγμα, αυτά που η συγκυβέρνηση θα αξιώσει να μαζέψει μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
 • Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις, η ρύθμιση διευκόλυνσης χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής».
 • Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», δηλαδή για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ!
 • Η «έκπτωση» στις προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν για τις παλαιότερες «οφειλές» (μέχρι 31/12/2012) κυμαίνεται από 25% (48 δόσεις) μέχρι 50% (εφάπαξ). Η παρεχόμενη «έκπτωση» των προσαυξήσεων χάνεται ακόμη και στην περίπτωση ολοκληρωτικής εξόφλησης, αλλά σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις!
 • Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο μέχρι 31 Ιούλη 2013.
 • Κάτω από προϋποθέσεις και για οφειλέτες με μεγάλη οικονομική αδυναμία παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης μέχρι σε 100 μηνιάτικες δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση το ύψος της δόσης αποτελεί ποσοστό επί του καθαρού ετήσιου εισοδήματος έτους 2012 που θα δηλωθεί με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Ειδικότερα, η ελάχιστη δόση ξεκινά στο 5% για μηνιάτικα εισοδήματα μέχρι τα 500 ευρώ μεκατώτερο ποσό στα 15 ευρώ το μήνα.
Στο κλιμάκιο εισοδήματος από 500-1.000 ευρώ το μήνα διαμορφώνεται στο 6% (δηλαδή 30-60 ευρώ το μήνα).
1.000-1.500 ευρώ, στο 7% (70 με 105 ευρώ το μήνα).
1.500- 2.000 ευρώ στο 10% (150 με 200 ευρώ το μήνα).
Στο κλιμάκιο 2.000-5.000 ευρώ, η δόση διαμορφώνεται στο 20% και για τα μεγαλύτερα ποσά στο 30%.
Νέα ληξιπρόθεσμα
Αφορά σε οφειλές που δημιουργήθηκαν ή πρόκειται να δημιουργηθούν μετά την 1η Γενάρη 2013. Προϋπόθεση για την υπαγωγή σε ρύθμιση είναι η «απόδειξη αδυναμίας εξόφλησης κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή» καθώς και η «βιωσιμότητα του διακανονισμού σε περισσότερες δόσεις.
Στη κυριολεξία πιάνουν από το λαιμό τα ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους επιβαλλόμενους όρους.
Ειδικότερα :
 • Απώλεια της ρύθμισης επέρχεται σε περίπτωση καθυστέρησης έστω και μιας δόσης πάνω από μια φορά και δεν θα πληρωθεί μαζί με τις προσαυξήσεις μέχρι την ημερομηνία λήξης της επόμενης δόσης.
 • Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει απαιτητή την «άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής» και την «άμεση επιδίωξη της είσπραξης».
Σε κάθε περίπτωση, απώλεια της ρύθμισης επέρχεται αν συντρέξει έστω και μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις: Δεν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, δεν είναι «ενήμερος» στις οφειλές του, έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να ενταχθεί τη ρύθμιση κ.ά.
Για πρόσφατες εξασφαλίσεις η συγκυβέρνηση βάζει όρο την καταβολή των δόσεων μέσω«πάγιας εντολής» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να έχει απευθείας πρόσβαση στο όποιο εισόδημα. Οι δηλώσεις υπαγωγής στη ρύθμιση θα υποβληθούν ηλεκτρονικά.