ΠΑΜE-//-Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-//-ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας, παράρτημα
ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής-//-Συνδικάτο ΟΤΑ, παράρτημα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών-//-Π.Α.Σ.ΕΒΕ
Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας, επιτροπή Β.Π.

Συμβολική κατάληψη των εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους από την Λαϊκή Επιτροπή

Μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική!

ΠΑΜΕ Συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ στην Πατησίων

Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη φτωχομεσαία αγροτιά (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Ταξική επιλογή

«Ταξικά μεροληπτική» υπέρ των αδυνάτων χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση που προωθεί στο Ασφαλιστικό και είναι πραγματικά να γελάνε και οι πέτρες.

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Ηλεκτρονικά κατασχετήρια


Υπουργείο Οικονομικών


Άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς καταθέσεων.   

Συνοπτικές διαδικασίες για το άνοιγμα των τραπεζικών καταθέσεων υπόπτων για φοροδιαφυγή και για άλλες φορολογικές παραβάσεις προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο για τη «Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο» ορίζει ότι οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν μέσα σε 24 ώρες στα αιτήματα που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων.
Σε επόμενη φάση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τις τράπεζες, θα επιτρέψει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της κίνησης που εμφανίζουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Σε πρώτο πλάνο προβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών η ανάγκη πάταξης φαινομένων μεγάλης φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος κ.ά. Στην πραγματικότητα διευρύνουν τη δυνατότητα και συντομεύουν το χρόνο για κατασχέσεις σε βάρος της «μαρίδας» για τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη που συνεχίζουν να στοιβάζονται στα «κιτάπια» της Εφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν τη δυνατότητα κατάσχεσης μισθών και συντάξεων που πληρώνονται μέσω των τραπεζών. Τα κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών «εις χείρας τρίτων» θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες, που με τη σειρά τους θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις.
Το σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα με τη λειτουργία του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Central Bank Registry) μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών.
Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις είναι στα 1.000 ευρώ. Ήδη δρομολογείται και μείωση του ποσού αυτού στα 600 ευρώ το μήνα, προκειμένου να διευκολύνουν τις κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια που φορτώνουν στα λαϊκά νοικοκυριά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, έτοιμη για κατάθεση σε προηγούμενο νομοσχέδιο, απαλείφθηκε την τελευταία στιγμή, αλλά ήδη «εξετάζεται» η επαναφορά της. Δυνητικοί αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ! Την κατεύθυνση αυτή έχουν υποδείξει σε πρόσφατη έκθεση η ΕΕ και το ΔΝΤ.